Normal_11671

DEN BOSCH (Novum) - Ambulancepersoneel was het afgelopen jaar twee keer zo vaak het doelwit van agressie als in 2009. Toen werden nog 145 gevallen geregistreerd, vorig jaar 289, bevestigt Ambulancezorg Nederland donderdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

De toename komt volgens directeur Koos Reumer door buitensporig drank- en drugsgebruik en verkeerde verwachtingen die mensen hebben, zegt hij in de krant. Uit een onderzoek van twee weken geleden bleek dat een derde van de Nederlanders denkt dat een slachtoffer altijd naar een ziekenhuis wordt gebracht als 112 wordt gebeld. Dat gebeurt echter alleen als dit nodig is.

"Wij krijgen het wel op ons dak als dat niet gebeurt", zegt de directeur. De maatschappij moet volgens hem goed begrijpen dat ambulancebroeders niet simpelweg vervoerders zijn, maar ook zelf hoog gekwalificeerde hulp kunnen bieden waardoor een ziekenhuis vaak niet nodig is.

De organisatie beraadt zich op een campagne om het publiek later dit jaar te informeren over wat mag worden verwacht als via 112 de hulp van een ambulance wordt ingeroepen.