Normal_12662

NIAMEY (Novum/AP) - Uit een gastenverblijf in de Nigerese stad Dakoro zijn zondagavond zes medewerkers van de Nigerese hulporganisatie BEFEN ontvoerd. Het gaat om vijf Nigerezen en een Tsjadiër. De gouverneur van de regio Maradi denkt dat de ontvoerders het eigenlijk op medewerkers van buitenlandse hulporganisaties als CARE International en Oxfam hadden voorzien, die vanuit Dakoro opereren.

De Nigerese autoriteiten zeggen dat zij de ontvoerders in Tassara hebben omsingeld, meer dan vierhonderd kilometer ten noorden van Dakoro. "Ze wilden naar Mali rijden - het lijkt mij duidelijk dat het gaat om elementen van AQIM", de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida, zei de prefect van Bermo, Idrissa Hassane.

De nationale coördinator van BEFEN, Sayadi Sani, zei dat de ontvoerders een bewaker met vuurwapens bedreigden en overmeesterden. Hij zei dat de ontvoerders een arts, een verpleegkundige, drie voedingsdeskundigen en hun chauffeur hebben meegenomen. Sani benadrukte dat zijn organisatie een 'nationale ngo' is, zonder expats als personeel.

Een groot deel van het noorden van Niger is voor buitenlanders te gevaarlijk, vanwege het risico ontvoerd te worden door AQIM. Dakoro werd echter als veilig beschouwd. Tot enkele maanden terug runde de Belgische afdeling van Artsen Zonder Grenzen een voedingskliniek in Dakoro, maar deze zomer trok zij zich terug en werd de kliniek overgedragen aan BEFEN.