Normal_rss_entry-190032

De boete voor het dragen van een boerka of integraalhelm wordt 150 euro. Dat blijkt uit de beleidsregel van het Openbaar Ministerie (OM) die is gepubliceerd in de Staatscourant. Het verbod op het dragen van een boerka en bijbehorende boete geldt ook voor zorgverleners.

Vanaf 1 augustus is het verboden om gezichtsbedekkende kleding als een boerka, nikab, integraalhelm of bivakmuts te dragen in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Vertegenwoordigers van de overheid en vervoerders moeten iemand die in overtreding is daarop wijzen en vragen de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen of het pand of vervoermiddel te verlaten. Pas als dat verzoek wordt genegeerd, kan de politie worden ingeschakeld.

In de zorg wordt gezichtsbedekking wel toegestaan wanneer dit om medische en hygiënische redenen nodig is, bijvoorbeeld mondkapjes om de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Ook chirurgen in de operatiekamers mogen haarnetjes, mutsen en andere bekleding dragen om het uitvoeren van hun werk zo veilig mogelijk te doen.

Door: ANP