https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Echter, wordt er geheimzinnig gedaan over de repatriëring van gestrande reizigers in Marokko. In deze blog geven wij je actuele informatie met betrekking tot de repatriëring van gestrande reizigers in Marokko.

Repatriëringsvluchten Marokko

Er zijn momenteel nog enkele honderden Nederlandse reizigers die zijn gestrand in Marokko en graag terug willen naar Nederland. Dit heeft de woordvoerder van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) op 18 juni gezegd tegen het ANP. Eind mei heeft Stef Blok de minister van Buitenlandse Zaken nog aangegeven dat de groep was gedaald tot onder de duizend. Toen waren er al zes vluchten geweest om gestrande Nederlanders te repatriëren vanuit Marokko.  
 
Daarnaast heeft de woordvoerder van SMN aangegeven dat er vervolgens nog drie repatriëringvluchten zijn bijgekomen. De woordvoer geeft aan dat een groot gedeelte van de mensen weer terug zijn, maar geeft ook aan dat het doel is om iedereen te repatriëren die dat wil. Echter is het nog niet bekend wanneer de volgende repatriëringsvlucht richting Nederland plaatsvindt. 
 

Het sluiten van de grenzen

De Marokkaanse overheid heeft strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom heeft de Marokkaanse overheid in maart de landsgrenzen, de zeegrenzen en het luchtruim gesloten. Daarnaast wilde Marokko volgens minister Stef Blok buitenlanders niet laten vertrekken uit het land. De repatriëringvluchten zijn pas eind april weer begonnen. Volgens Blok waren er meerdere landen uit de EU die last hadden van hetzelfde probleem.  

Toch zijn er zo’n 85.000 gestrande reizigers gerepatrieerd door verschillende landen nadat de grenzen waren gesloten. De Marokkaanse overheid heeft een andere verklaring gegeven voor de problemen met de repatriëring van Nederland. 
 
Er zaten eind april ongeveer 3.000 Nederlanders vast in Marokko. Daarnaast heeft het SMN begin mei een brandbrief gestuurd naar minister Blok omdat veel mensen in een slechte situatie zijn terechtgekomen. Vooral doordat er een gebrek was aan de juiste medicatie. 
 

Ik ben in Marokko, kan ik nog terugvliegen naar Nederland?

De rijksoverheid geeft aan dat er tot nader bericht geen reguliere vluchten gaan uit Marokko. Daarnaast vraagt Nederland goedkeuring van Marokko voor speciale vluchten op humanitaire gronden voor gestrande reizigers die zich hebben geregistreerd voor repatriëring bij Bijzondere Bijstand. Het is helaas niet meer mogelijk om je hiervoor aan te melden. Wanneer je vragen hebt over reisadviezen dan kun je bellen met het 24/7 Conctactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken +31 247 247 247.  Je kunt ook contact opnemen met een particuliere repatriëringsdienst zoals EMS-247