Afvallen en veganistisch eten

Overgewicht is ongezond, daar valt weinig over te discussiëren. Daarom wordt iedere persoon die met overgewicht kampt vaak door artsen nadrukkelijk geadviseerd om af te vallen. Daar bestaan natuurlijk allerlei diëten voor met wisselende resultaten. Maar diëten zijn vaak slechts een tijdelijke verandering van gewoonte, terwijl het aannemen van een gezondere levensstijl een veel structurelere oplossing is. Een levensstijl die kan helpen om op een gezonde manier af te vallen, is het veganisme. We vertellen hier hoe veganistisch eten bijdraagt aan je gezondheid en het afvallen. 

Je laat traktaties en hapjes vaak staan

Net zozeer als je erachter komt wanneer je veganist wordt hoeveel er eigenlijk wél vegan is, word je even zo vaak geconfronteerd met wat er allemaal níet vegan is. Taart is in de regel niet vegan, melkchocolade ook niet, evenals bitterballen, kaas en veel salades voor op toastjes. Met andere woorden: als er op het werk getrakteerd wordt of op feestjes zul je vaak het lekkers moeten laten staan. Je krijgt zo ook veel minder dikmakers binnen, wat een gunstig bijkomend voordeel is. Dat wil overigens niet zeggen dat er voor vegans niets te snacken valt. Ook een vegan kan zich dik eten aan ongezonde producten die wel geheel plantaardig zijn.

Je eet meer groenten

Het zal weinig verrassend zijn dat je als je plantaardig gaat eten vooral veel planten gaat eten, en dus ook veel groente. We weten allemaal hoe goed groenten voor ons zijn, maar we zijn er lang niet altijd even dol op. Als veganist leer je wat je eigenlijk allemaal voor een lekkere en interessante dingen kunt doen met groente en ontwikkel je er een geheel nieuwe waardering voor. En ondertussen ben je dus hartstikke gezond bezig, tenminste als je niet verhoudingsgewijs te veel zaken als aardappels, pasta (de ei-vrije varianten zijn vegan) en rijst eet.

Op een gezonde manier afvallen

Je eet meer noten

Als je geen vlees meer eet en geen zuivel meer tot je neemt, moet je ergens anders je essentiële voedingsstoffen vandaan moeten halen. Noten zijn daarbij een goede vervanger die ook nog eens minder schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. In noten en peulvruchten zitten veel vitamine B1 en B2, eiwitten, ijzer en calcium, waarmee je zo voor zowel vlees als ook voor zuivel een goed alternatief hebt terwijl je gezondere vetten binnenkrijgt. Het is dan wellicht ook geen verrassing dat veel veganistische kaas gemaakt is van cashewnoten.

Gaat het afvallen je niet snel genoeg? Dan kun je gebruikmaken van het middel Xenical, dat helpt om je lichaam minder vet te laten opnemen. Let wel op dat te snel afvallen niet goed is en vaak niet voor een blijvend effect zorgt.