Normal_verpleegkundige_

240 zorgmedewerkers verloren in 2020 hun baan omdat ze grensoverschrijdend gedrag vertoonden: ze stalen, waren agressief of vertoonden andersoortig gedrag dat niet getolereerd werd. Honderd van hen werkten in de verzorging, vijftig in de gehandicaptenzorg en veertig in de ggz (veelal jeugd-ggz). De medisch-specialistische zorg ontsloeg nog eens dertig medewerkers, blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit meldt Skipr. 

Ongeveer de helft van de ontslagen medewerkers moest weg omdat ze geld of medicijnen hadden gestolen of hadden gefraudeerd. Ongeveer 25 procent moest hun pas inleveren omdat ze agressief waren of onvoldoende deskundig bleken. Seksueel grensoverschrijdend gedrag was ongeveer bij 10 procent van de medewerkers reden voor ontslag.

Vorig jaar ontving de IGJ 120 meldingen over medewerkers die seksueel grensoverschrijdend gedrag hadden vertoond. Hoeveel van hen uiteindelijk zijn ontslagen, is nog niet bekend. Deze gedragingen vonden het vaakst plaats in de ggz en gehandicaptenzorg.

Door: Nationale Zorggids