Normal_beperking__handicap__down

Tijdens het eerste overleg over de salarissen in de gehandicaptenzorg zijn de vakbonden weg gelopen. FNV en NU’91 melden dat zij niet tevreden waren met wat er geboden werd door de werkgevers. Dit meldt Skipr.

Werkgevers en de vakbonden waren in gesprek om het huidige cao aan te passen. Hierin was vooraf een loonsverhoging van 3,2 afgesproken. Maar omdat de prijzen sindsdien hard zijn gestegen en de cao nog tot januari volgend jaar loopt, willen vakbonden een grotere loonsverhoging.

Niet genoeg gecompenseerd

Werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland boden een loonsverhoging van 5 procent bovenop de eerder afgesproken 3,2 procent. Dit zou volgend jaar nog eens met 5 procent stijgen. FNV Zorg & Welzijn vond dit niet genoeg. “Dat was onvoldoende en ze wilden er op geen enkele manier in bewegen. De gehandicaptenzorg loopt sowieso al ver achter op andere branches in de zorg. Met hun lage salarissen hebben onze leden extra last gehad van de enorme inflatie. Daar moet echt iets tegenover staan. We hebben uren om tafel gezeten, maar als werkgevers zeggen dat hun bod het maximale is, moet je constateren dat verder praten niet mogelijk is”, zegt bestuurder Camara van der Spoel.

Onderbetaald

NU’91 vond de verhoging ook niet genoeg. “De werkgevers in de gehandicaptenzorg geven met dit voorstel een signaal af dat ze hun personeel niet serieus nemen. Werken moet lonen en daarom moeten de salarissen naar een niveau waaruit waardering blijkt. Er is al een flink tekort aan zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, hierdoor zal dit alleen maar verder oplopen”, zegt voorzitter Stella Salden.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zegt echter dat ze hun best hebben gedaan om medewerkers te ondersteunen. “Het voor de organisaties vergaande voorstel betekent dat zij financiële risico’s lopen, die nog net als aanvaardbaar worden ervaren ten opzichte van kwaliteit van zorg, kwaliteit van arbeid en bedrijfsvoering”.

Door: Nationale Zorggids