‘Valrisicoscreening ouderen is geen basistaak van huisarts’

Huisartsen vinden niet dat valrisicoscreening een basistaak is voor hun beroepsgroep. Paramedici zouden zich hier juist mee bezig moeten houden, zeggen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en eerstelijnsorganisatie InEen. Vanaf 1 januari 2024 zit valrisicobeoordeling van ouderen in het basispakket. Dit meldt Medisch Contact. 

Aan de hand van een vragenlijst kan de kans op vallen worden beoordeeld. Daarop volgt een advies om valpartijen zoveel mogelijk te voorkomen. De vrees van de huisartsen is dat gemeenten veel ouderen naar de huisartsen sturen voor deze beoordeling. Paramedici kunnen deze zorg niet zelf declareren en moeten hiervoor langs de huisarts, wijkverpleegkundige of specialist ouderengeneeskunde. Huisartsen denken niet dat de valrisicobeoordeling een basistaak voor hun beroepsgroep moet zijn. Wel zien zij een rol voor zichzelf weggelegd bij geïndiceerde preventie voor ouderen die valgerelateerde klachten hebben.

1,5 uur per analyse

De reden dat de huisartsen ertegen zijn is de tijd die in zo’n analyse gaat zitten. Per beoordeling zijn ze zo’n 1 tot 1,5 uur kwijt. Veel huisartsenpraktijken hebben het al druk genoeg. Bovendien vinden ze dat paramedici deze valanalyse zelf goed kunnen uitvoeren, omdat er straks een gestructureerd protocol voor klaarligt. Bij afwijkingen kunnen ze natuurlijk doorverwijzen naar de huisarts.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky