Normal_tuchtcollege_1

Het medisch tuchtcollege heeft een verpleegkundige die meermaals medicijnen uit de voorraadkast van het Albert Schweitzer ziekenhuis stal, een beroepsverbod opgelegd. Ze bracht de veiligheid van patiënten hiermee ernstig in gevaar, oordeelt het college. Het handelen van de verpleegkundige kwam eind 2022 aan het licht toen collega’s zagen dat er medicatie ontbrak. Na intern onderzoek bleken de pillen telkens te verdwijnen op dagen dat de vrouw aan het werk was. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het ASz schakelde een recherchebureau in dat een camera ophing in de voorraadkast voor medicijnen. Uiteindelijk werd de verpleegkundige zo op heterdaad betrapt: ze pakte medicijnen en stopte ze in haar uniform. Een gebruikte ampul die in een prullenbak zat werd er door haar uitgehaald om vervolgens op te vullen met morfine. Ze werd al snel ontslagen, maar vond ook weer een andere baan: in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Omdat het ASz een geheimhoudingsplicht had, kon het ziekenhuis de nieuwe werkgever hier niet over inlichten. Wel diende haar voormalig werkgever een klacht in bij het medisch tuchtcollege.

Uit BIG-register geschrapt

Om te voorkomen dat de verpleegkundige ooit nog haar beroep kan uitoefenen, wordt ze uit het BIG-register geschrapt. Ze handelde in strijd met de protocollen van het ziekenhuis en bracht de veiligheid van patiënten in ernstig gevaar.

Waarom de vrouw medicijnen stal is nooit duidelijk geworden. Volgens haar had ze veel last van een hoge werkdruk en was ze door problemen in haar privéleven erg moe. Het protocol zou daarom langs haar heen zijn gegaan. Ze zou naar eigen zeggen niet verslaafd zijn aan slaapmiddelen, terwijl dit haar voorkeursmedicijnen waren. Ook vindt het tuchtcollege het zorgwekkend dat de vrouw zich bij haar nieuwe werkgever extreem aan de protocollen houdt en niet meer alleen de medicijnkast ingaat. Alles bij elkaar genomen vindt het college het niet meer dan passend om haar uit het BIG-register te schrappen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky