OM wil volwassenenstrafrecht voor tiener die jeugdhulpverlener doodstak

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 17-jarig jongen die zijn begeleidster van jeugdhulpinstelling Yorneo in Emmen doodde twee jaar de cel in. Ook zou hij tbs met dwangverpleging moeten krijgen voor her neerstekken van de vrouw. Dit meldt NOS. 

Hij en een jeugdbendevriend hadden de opdracht gekregen om een kluis in de instelling leeg te halen. Tijdens de diefstal kwamen ze de 26-jarige hulpverleenster tegen. Ze had de sleutels van de kamer en de kast waar het geld lag. De destijds 16-jarige jongen lokte haar met een smoes naar zijn kamer en stak de vrouw daar meteen in haar nek. Het OM beschuldigt hem van gekwalificeerde doodslag.

Kil en berekenend

Een brute en meedogenloze daad, noemt de officier van justitie het neersteken van de vrouw. “Het handelen van de verdachte was ook nog eens kil en berekenend. Daarnaast heeft hij tot op de dag van vandaag ontkend het slachtoffer om het leven te hebben gebracht.” Vanwege de ernst van de zaak, de kans op recidive en de persoonlijkheid van de verdachte, wil het OM dat hij volgens het volwassenenstrafrecht wordt bestraft. Jeugd-tbs zou volgens de officier van justitie niet genoeg zijn. Een behandeling in een tbs-kliniek voor volwassenen is meer geschikt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky