OM kan verkrachting beperkte tiener niet bewijzen en vraagt om vrijspraak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoldoende bewijs weten te verzamelen om de 67-jarige hulpverlener die een meisje met een beperking zou hebben verkracht, een strafeis op te leggen. Volgens de officier van justitie zijn de verklaringen via de spraakcomputer van het inmiddels 18-jarige meisje belastend en betrouwbaar, maar is er desondanks geen sluitend bewijs gevonden voor de vermeende jarenlange verkrachtingen. Daarom is dinsdag om vrijspraak gevraagd. Of de man vrijuit gaat wordt duidelijk op 18 juni. Dit meldt de Telegraaf.

De advocaat van het slachtoffer is het niet eens met de conclusies van het OM en wil dat de rechtbank meer onderzoek laat doen. Dinsdag zat het meisje samen met haar ouders en tientallen familieleden en vrienden in de rechtszaal, waar ze haar verhaal liet doen: “Jij wilde mij spelletje leren. Biologie. En ondertussen mij neuken, vingeren en betasten.” Er werd jarenlang aangenomen dat het meisje een verstandelijke beperking had, maar dat klopt volgens de Telegraaf niet. De tiener gebruikte een spraakcomputer die ze met haar ogen kan bedienen en maakte daarmee de woorden of korte zinnen ‘penis in lichaam’, viespeuk’, ‘hand in luier’ en ‘vagina’. Het meisje is momenteel bezig met het leren van wiskunde op VWO-niveau.

Getuigenverklaringen 

Volgens de advocaat is het wél mogelijk om wettig en overtuigend te bewijzen dat hulpverlener V. jarenlang ontucht pleegde op zijn cliënte. Meerdere getuigen hebben onder meer gezegd dat V. zijn hand in haar luier deed, naar eigen zeggen om te voelen of ze een schone luier nodig had. “Dat zijn ontuchtige handelingen bij toen een pubermeisje van 13 jaar.” Ze is inmiddels behandeld voor psychische klachten de passen bij haar trauma. Volgens de verdachte is er alleen maar sprake geweest van kusjes op de wang en op schoot zitten. Hij geloofde ook niet wat er uit de spraakcomputer van het slachtoffer kwam.

'Wel gehandicapt, maar niet dom'

Het OM is van mening dat een bewezenverklaring lastig te verkrijgen is door de beperking van het slachtoffer, maar zij stelt dat ze haar spraakcomputer daarvoor kan gebruiken. “Ik ben wel gehandicapt, maar niet dom. Ik heb mijn grenzen aangegeven. De waarheid is dat jij me seksueel hebt misbruikt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky