VieCuri leed in 2023 verlies van bijna 8 miljoen euro

Ziekenhuis VieCuri heeft vorig jaar een verlies geleden van 7,9 miljoen euro. Een schril contrast met 2022 toen het ziekenhuis met locaties in Venlo en Venray nog een winst van 4,5 miljoen euro wist te boeken. Met ondersteuning van banken en zorgverzekeraars moet VieCuri weer een financieel gezonde instelling worden. Dit meldt L1Nieuws. 

Het ziekenhuis heeft al eerder een herstelplan aangekondigd, maar die wordt nu versneld uitgevoerd en moet een jaarlijkse besparing van 12 miljoen euro opleveren. Volgens voorzitter IJsbrand Schouten is hier drie jaar voor nodig. Er komt geen reorganisatie, dus personeel hoeft niet te vrezen voor hun baan. De financieringslasten zullen de komende jaren wel toenemen omdat VieCuri investeringswensen heeft. De winstgevendheid van de instelling blijft hierdoor onder druk staan.

Bankeisen lening

Door het fikse miljoenenverlies in 2023, voldoet het ziekenhuis niet meer aan de eisen van de banken. Om nieuwe voorwaarden voor leningen op te stellen, vinden er al sinds vorige zomer overleggen plaats. Zorgverzekeraars zijn hier ook bij betrokken. 

Niet alle ziekenhuizen lijden verlies

Maar hoe kon VieCuri zo’n verlies lijden? Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen: inflatie speelt net als in andere ziekenhuizen een rol, maar ook de stijgende energie- en loonkosten en het vertrek van medisch specialisten waardoor het inkomsten misliep.

Hoewel het ziekenhuis ook hogere inkomsten had, konden de inkomsten en uitgaven niet gelijk worden getrokken. Hoewel andere ziekenhuizen ook kampten met stijgende kosten, behaalde Zuyderland in Heerlen en Geleen bijvoorbeeld een winst van bijna 20 miljoen euro. St. Laurentius in Roermond wist een positief resultaat van 2,6 miljoen euro te boeken en het Maastricht UMC+ schreef zelfs bijna 30 miljoen aan zwarte cijfers.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky