10.000 euro voor project over rouwverwerking bij verstandelijke beperking

Voor een project over rouwverwerking naar mensen met een verstandelijke beperking, heeft het Jessica Buitelaar Fonds 10.000 euro beschikbaar gesteld. Regiebegeleider Carla van Hilten van Stichting Reinaerde diende hiertoe een verzoek in. Zij wil dat begeleiders straks over meer basiskennis over rouw beschikken, zodat zij hun cliënten met een verstandelijke beperking beter kunnen helpen. Dit meldt het Jessica Buitelaar Fonds. 

Niet eerder keerde het fonds een projectsubsidie uit. Het Jessica Buitelaar Fonds is september 2024 opgericht door de ouders en broer van de overleden Jessica Buitelaar met het syndroom van Down. Op 34-jarige leeftijd overleed zij aan de gevolgen van huidkanker. Het doel van het  fonds is het bevorderen van kwalitatieve persoonsgerichte zorg door begeleiders en behandelaren in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer bewustwording

Creatieve en/of nieuwe initiatieven op het gebied van uitwisseling, scholing, training en bevordering van deskundigheid kunnen een aanvraag doen voor subsidie. Er is ieder jaar minstens een subsidieronde, die dit jaar van januari tot maart werd opengesteld. Van de achttien aanvragen, werd die van Carla van Hilten uitgekozen. “In de ruim 20 jaar dat ik bij Reinaerde werk heb ik regelmatig te maken gehad met cliënten en hun familie en verwanten die rouwden, terwijl dit niet als rouw of verlies werd herkend of erkend”, legt Van Hilten uit. Zij zag dat dit tot schrijnende situaties leidde. Inmiddels heeft zij een opleiding tot rouw- en verliesbegeleider afgerond en onderzoek gedaan naar de aandacht voor rouw bij zorgopleidingen. “Dat blijkt in de praktijk voor veel collega’s te weinig te zijn. Daarom heb ik een project bedacht om bewustwording te creëren over het thema rouw en verlies.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky