FNV

AMSTERDAM (Novum) - Ton Heerts is door de leden van FNV gekozen tot nieuwe voorzitter van de vakcentrale. Dat is woensdag bekendgemaakt op het congres van de vakcentrale. Heerts kreeg 62 procent van de stemmen en liet daarmee Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk achter zich.

Heerts kreeg ruim 86 duizend van de 138.940 stemmen. Hij geeft toe stiekem al een beetje op een overwinning te hebben gerekend, na een poll van het programma Eenvandaag waarin hij als winnaar uit de bus kwam.

De nieuwe voorzitter is naar eigen zeggen niet van de grote woorden, maar wil wel de leden van de FNV bedanken. "Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de leden van de FNV rechtstreeks een voorman hebben gekozen. Ik ben vereerd dat ik het mag doen de komende periode."

Corrie van Brenk, die 38 procent van de stemmen kreeg, vindt dat de FNV met Heerts een sterke voorman heeft. "Ik blijf Heerts scherp en alert houden, en ik blijf mij sterk maken voor de vernieuwing van de vakbeweging."

Woensdag werden eveneens het dagelijks en algemeen bestuur gekozen van de FNV. Voor het dagelijks bestuur waren zeven kandidaten beschikbaar voor zeven plekken. Het algemeen bestuur was compleet na zes stemronden.