Ruime meerderheid FNV-leden stemt voor afspraken in nieuwe cao UMC

De afspraken die zijn vastgelegd in het onderhandelaarsakkoord voor het cao UMC, zijn akkoord bevonden door 88 procent van de FNV-leden. In de afspraken staat onder meer een loonsverhoging van 7 procent in twee jaar tijd vastgelegd, een generatieregeling en voor het eerst zijn er collectieve afspraken gemaakt over een reiskostenvergoeding van 0,18 cent per kilometer voor alle medewerkers met woon-werkverkeer. Dit meldt FNV.

Volgens bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn kwam de cao UMC op de valreep. Veel werknemers waren bereid om actie te voeren en in alle universitaire ziekenhuizen hingen al protestspandoeken. “Die kunnen nu de kast in. Niemand zit te wachten op acties of stakingen in een ziekenhuis.”

Maatregelen tegen hoge werkdruk

In de cao is een salarisverhoging vastgelegd voor iedere werknemer in 2024 en 2025. Er komen concrete maatregelen tegen de hoge werkdruk en medewerkers die minimaal 5 jaar voor hun pensioendatum zitten, kunnen gebruikmaken van een generatieregeling. Wel moeten zij minstens 8 jaar in een umc hebben gewerkt.

Verlof en reiskostenvergoeding

Omdat de reiskosten tegenwoordig flink hoog zijn, is er voor het eerst voor umc-personeel een reiskostenvergoeding afgesproken voor alle medewerkers die te maken hebben met woon-werkverkeer. Tijdens de looptijd van de cao komt er acht uur extra verlof bij en voor zwangere werknemers en nieuwe ouders zijn er extra afspraken gemaakt voor verlof.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky