verwarring

GRONINGEN (Novum) - Nederlanders zijn slecht geïnformeerd over wat wel en niet deel uitmaakt van hun zorgverzekering. Ruim vijftig procent denkt bijvoorbeeld dat de tandartsverzekering in het basispakket zit, wat niet het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl onder vijfhonderd Nederlanders.

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 hebben Nederlanders een basisverzekering en daarnaast eventueel een aanvullende verzekering. De overheid bepaalt jaarlijks wat wel en niet wordt gedekt door de basisverzekering. Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl is verbaasd over de verwarring rond de dekking van tandartskosten. "De basisverzekering heeft nog nooit de tandartscontrole voor volwassenen vergoed."

Niet alleen over tandartskosten bestaat verwarring. Zo denkt 46 procent dat fysiotherapie bij sportblessures onder de basisverzekering valt en meent 35 procent dat een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt. Beide zijn niet waar.

Door een gebrek aan kennis maken veel Nederlanders verkeerde keuzes als het aankomt op verzekeringen, aldus Verzekeringssite.nl. Hierdoor komen mensen voor verrassingen te staan als een bepaalde behandeling niet wordt vergoed, of betalen ze teveel omdat ze onnodige aanvullende verzekeringen afsluiten.