Normal_euro_geld_betalen_consument

Nu de grote zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar al bekend hebben gemaakt, komt de Consumentenbond met een waarschuwing voor consumenten die overwegen om nu meteen een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dat meldt Trouw.

Een woordvoerster van de Consumentenbond liet dinsdag weten dat consumenten er goed aan doen om nog even te wachten met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Op 19 november moeten verzekeraars hun premies en voorwaarden voor hun bestaande polissen voor volgend jaar bekendgemaakt hebben. Pas daarna kan het echte vergelijken beginnen.

Polisvoorwaarden
'Natuurlijk kijk je daarbij naar de premie', zegt gezondheidseconoom Richard van Kleef van de Erasmus Universiteit. 'Maar belangrijk is ook om op te letten wat je daar nou precies voor krijgt. Heeft de verzekeraar bijvoorbeeld een contract afgesloten met het ziekenhuis van jouw voorkeur? Bij steeds meer verzekeraars is het zo dat je niet overal meer terecht kan. Het is dus belangrijk om dat goed te controleren in de polisvoorwaarden.'

Eigen risico
Van Kleef benadrukt dat het ook goed is om na te denken over het verhogen van het verplichte eigen risico. Het eigen risico is in 2014 voor iedereen 360 euro. Daarbovenop kunnen mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot 500 euro. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe groter de premiekorting. 'Ongeveer de helft van de Nederlanders maakt hun verplicht eigen risico niet op. Zeker als je jong en gezond bent, is de kans groot dat je erop verdient', zegt Van Kleef. Het eigen risico geldt niet voor behandelingen door de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg.

Collectiviteit
Een andere manier om geld te besparen is gebruik maken van een collectiviteit, bijvoorbeeld via de werkgever, vakbond, sportvereniging of een vergelijkingssite. De Consumentenbond adviseert om ook daar kritisch naar te kijken. 'Bij een korting van vijf procent op een dure polis via je werkgever betaal je mogelijk per saldo nog steeds meer dan bij een goedkope polis', aldus de woordvoerster van de bond.

De Consumentenbond raadt mensen aan om hun aanvullende polis af te stemmen op de zorg die ze volgend jaar daadwerkelijk nodig denken te hebben. 'Als je bijvoorbeeld weet dat je een slechte knie hebt, is het wijs om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie vergoedt.'

Consumenten kunnen terecht op verschillende sites om een geschikte zorgverzekering uit te kiezen, bijvoorbeeld bij Verzekeringssite.nl, ZorgKiezer.nl, Independer.nl en op de site van de Consumentenbond.

© Nationale Zorggids