Normal_normal_kind_bak_geld

(Novum) - De premie voor zorgverzekeringen kan volgend jaar flink omlaag omdat verzekeraars ruim voldoende geld in kas hebben en elk jaar stevig winst maken. Dat stelt de Consumentenbond woensdag na eigen onderzoek. De vier grootste verzekeraars alleen al zouden een kleine tien miljard euro in kas hebben.

De geldpot van de 'grote vier' - Achmea, CZ, Menzis en VGZ - is daarmee 5,8 miljard euro groter dan wettelijk wordt geëist. De Consumentenbond vreest bovendien dat die reserves verder groeien omdat de verzekeraars steeds meer winst maken. Het resultaat van de vier samen lag vorig jaar bijna 17 procent hoger dan in 2012.

De consumentenorganisatie eist daarom dat er een eind komt aan deze 'oppotdrift', zo stelt directeur Bart Combée. Hij vindt dat de verzekeraars het te veel betaalde geld moeten terugbetalen aan verzekerden in de vorm van een premieverlaging. Op een basispremie maakten de grote verzekeraars vorig jaar gemiddeld 84 euro winst.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet op Prinsjesdag juist weten de jaarlijkse premie volgend jaar met 114 euro stijgt. Zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag daarentegen bekend de prijs van een zorgverzekering niet te verhogen.