Beter slapen

Om je goed te voelen overdag, moet je genoeg slaapuren halen gedurende de nacht. Dat is iets wat veel mensen niet lukt. Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor slapeloosheid een probleem kan gaan vormen. Zowel bij kinderen als volwassenen is het aantal personen met slaapproblemen groot. 

Voor een rustige en diepe slaap is het van belang dat de omstandigheden optimaal zijn op de slaapkamer. Dat betekent dat de kamer donker en stil moet zijn. Ook de temperatuur dient precies goed zijn. Daarnaast kan je veel aan voorbereiding doen, waarbij vooral het uur voordat je gaat slapen van groot belang is. Gedurende die periode is het verstandig om al rust te nemen. De tv of de smartphone kan je beter uitzetten en rustig gaan lezen of wandelen. Pieker je nog ergens over? Probeer dat dan op te lossen voordat je naar bed gaat. Wellicht is een verzwaringsdeken een optie. Kies dan wel voor de beste verzwaringsdeken.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is vaak een dekbed dat bewust zwaarder is gemaakt door toevoeging van zaken zoals pellets, schijven en kraaltjes van plastic of glas. Verzwaringsdekens zijn er voor een tweepersoonsbed maar ook voor singles en kinderen. Het gewicht kan variëren van 5 tot 15 kilo. Verzwaringsdekens zijn er in één stuk waarbij zachtere materialen worden toegepast die ook in een gewoon dekbed worden gebruikt. Ze zijn ook verkrijgbaar met een zachte hoes. Hierdoor kunnen beide onderdelen afzonderlijk worden gewassen en drogen deze ook sneller. Kijk eens rond bij slaapstart.nl om verschillende verzwaringsdekens te zien.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De werking van een verzwaringsdeken is gebaseerd op Deep Pressure Stimulation. Bij deze vorm van diepe druk stimulatie op de zenuwen is het de bedoeling dat dit een ontspannende werking heeft. Het zenuwstelsel komt tot rust en pijn of angst nemen af. Diepe druk stimulatie is succesvol gebleken bij andere therapieën zoals massage. Een verzwaringsdeken oefent gedurende de hele nacht die druk uit op alle belangrijke zenuwpunten in het lichaam.

Helpt een verzwaringsdeken?

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van verzwaringsdekens en de eerste voorlopige conclusies zijn getrokken. Naar verwachting zal er op korte termijn nog meer onderzoek volgen.

  • Er zijn twee onderzoeken gedaan met verzwaringsdekens en slaapproblemen. Bij autistische kinderen bleek duidelijk een voorkeur. Een verzwaringsdeken was duidelijk veel populairder dan een gewoon dekbed.
  • Bij een onderzoek naar het effect op het slaapgedrag bij kinderen met ADHD werd duidelijk dat gemiddelde tijd die nodig was om in slaap te vallen veel korter was bij het gebruik van een verzwaringsdeken.

Beide onderzoeken suggereren dat een verzwaringsdeken een positieve invloed heeft op slaapproblemen en slapeloosheid.

Andere toepassingen

De toepassing van een verzwaringsdeken bij autisme en ADHD is nog in volle gang. Ook is inmiddels onderzoek gedaan naar het gebruik bij angststoornissen en gevoelens van onrust. Deze worden als belangrijke oorzaak gezien van slapeloosheid. Bij een recent onderzoek gaven 32 van de 33 testpersonen aan dat ze beter sliepen met een verzwaringsdeken en de angstgevoelens minder werden. Zweedse onderzoekers ontdekten dat een verzwaringsdeken ook effectief is bij psychiatrische patiënten.