Normal_female-doctor-holding-small-red-heart-on-palm-of-h-2022-06-17-02-35-29-utc__1_

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben nog steeds niet volledig de contractering voor dit jaar rond. Het percentage afgeronde contracten staat nu op 79 procent, ofwel ruim 20 procent is nog niet ondertekend. Dit meldt Skipr op basis van een inventarisatie van Kompas in Zorg. 

Ondanks dat zorgverzekeraars uiterlijk 12 november 2022 afspraken met zorgaanbieders rond moest hebben, werd al snel duidelijk dat dit niet zou lukken. In november was de contractering tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor 14 procent rond. Overigens zijn deze trage onderhandelingsrondes niet nieuw. In 2021 en 2022 lagen de percentages in november op ongeveer hetzelfde niveau.

Mondelinge afspraken

Begin februari stond een kwart van de onderhandelingen nog open. Inmiddels gaat het om een op de vijf. Het percentage afgeronde onderhandelingen, maar een kanttekening is hierbij wel dat het kan zijn dat een deel mondeling is afgesproken. Die zijn niet meegenomen in het overzicht van Kompas in Zorg. Vooral de grote zorgverzekeraars lijken een inhaalslag te hebben gemaakt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky