‘Alleen samen kunnen we uitdagingen langdurige zorg het hoofd bieden’

Branchevereniging ActiZ maakte vanmorgen bekend dat 250 organisaties voor ouderenzorg een kort geding aanspannen tegen verscheidene zorgkantoren, die per regio de langdurige zorg regelen. De zorgkantoren laten via Zorgverzekeraars Nederland weten dat ze begrijpen dat zorgaanbieders hun positie willen veiligstellen via de rechter en dat ze alleen samen met zorgaanbieders, gemeenten, cliënten en andere stakeholders de uitdagingen in de langdurige zorg het hoofd kunnen bieden. Dit meldt ZN. 

Volgens ZN vinden de zorgkantoren het goed en belangrijk dat partijen het met elkaar eens zijn over de noodzaak van de transformatie van de ouderenzorg. Zorgkantoren hebben er vertrouwen in dat gesprekken en gezamenlijke acties met alle betrokken partijen ertoe kunnen leiden dat de uitdagingen in de langdurige zorg worden aangepakt.

Inkoopbeleid langdurige zorg

Hiervoor is al een regionaal inkoopbeleid opgesteld. Zij vinden dat er een zorgvuldige onderbouwing van de richttariefpercentages in is opgenomen en duidelijke aanvullende voorwaarden zijn opgesteld. De nadruk ligt op het toegankelijk en betaalbaar houden van de langdurige zorg, maar zorgaanbieders vrezen juist voor de continuïteit, toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor hulpbehoevende senioren. Het kort geding draait om het inkoopbeleid voor de komende twee jaar van de kantoren van VGZ, Zilveren Kruis, CZ, Menzis, Zorg en Zekerheid en Salland. Zij zouden onder meer onvoldoende rekening houden met de stijgende kosten voor de sector.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky