Einde restitutiepolis in zicht; drie grote zorgverzekeraars nemen afscheid

In 2024 nemen VGZ, Zilveren Kruis en CZ afscheid van hun restitutiepolis, die vrije artsenkeuze garandeert. Daarvoor in de plaats komt er een combinatiepolis, een variant tussen de natura- en restitutiepolis in. Wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg worden binnen de combinatiepolis niet meer vergoed. Andere niet-gecontracteerde zorg nog wel. Zorgverzekeraars stellen dat de restitutiepolis onbetaalbaar is, maar critici vrezen voor groeiende wachtlijsten. Alleen Menzis, a.s.r. en Aon bieden straks nog vrije artsenkeuze. Dit meldt NRC.  

In 2022 meldde VGZ al afscheid te nemen van de restitutiepolis en dit jaar is niet-gecontracteerde ggz en wijkverpleging voor 90 procent vergoed. Bij CZ en Zilveren Kruis is dat straks 85 procent, maar 2024 geldt als overgangsjaar waarbij 90 procent vergoed wordt. Volgens bestuursvoorzitter Georgette Fijneman moest haar Zilveren Kruis stoppen met het vergoeden van ggz en wijkverpleging omdat de kosten niet meer uit konden en de zorgpremie anders nog veel hoger zou uitvallen.

Vrije artsenkeuze

De vrije artsenkeuze komt in gevaar nu de restitutiepolis langzaamaan verdwijnt. Verzekerden kunnen straks dus niet meer kiezen voor een basisverzekering die alle zorg vergoedt. Belangenbehartiger MIND voor patiënten in de ggz stelt dat de restitutiepolis een ontsnapping was aan de lange wachtlijsten bij gecontracteerde zorgaanbieders. Een optie zou zijn om meer ggz-aanbieders te contracteren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

“Het is heel moeilijk om een contract te krijgen. Veel ggz-aanbieders willen wel, maar krijgen in een standaardmail afwijzing na afwijzing van zorgverzekeraars doorgestuurd”, zegt Ger Jager, voorzitter van Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze. Er zou genoeg zorg zijn ingekocht, een instelling voldoet niet aan de omzeteisen of biedt te weinig online zorg aan.

Lees ook: Zorgpremie 2024: dit ga je betalen voor de basisverzekering

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky