Gemiddelde contracteringsgraad ziekenhuizen op 85 procent

De onderhandelingen over zorgcontracten duren steeds langer. Hierdoor weten consumenten vaak niet op tijd welke zorg ze vergoed krijgen van zorgverzekeraars. De gemiddelde contracteringsgraad voor ziekenhuizen is momenteel 85 procent. Minder goed gaat het met de contractering van zelfstandige behandelcentra (ZBC’s). Daar staat de contracteringsgraad op 31 procent. En slechts 39 procent van de ggz-aanbieders is gecontracteerd, stelt Overstappen.nl vast. 

Vier zorgverzekeraars hebben 100 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd. Dat zijn Menzis, ONVZ, Salland en ASR. Bij CZ, Nationale-Nederland en OHRA hebben 99 procent van de ziekenhuizen inmiddels een contract. Budgetpolissen van Aevitae en verzekeraar DSW lopen met 42 procent flink achter.

Flink minder zelfstandige behandelcentra gecontracteerd

Zelfstandige behandelcentra hebben een steeds groter marktaandeel in de medisch-specialistische zorg. ZBC’s zijn een samenwerking van medisch specialisten die specialistische zorg leveren. Op dit moment hebben verzekeraars 31 procent van deze behandelcentra gecontracteerd. Menzis doet het met 56 procent het beste.

Zorgcontracten in de ggz

Ook met het contracteren van de geestelijke gezondheidszorg gaat het niet voorspoedig, stelt Overstappen.nl vast. Niet meer dan 39 procent heeft een contract met een zorgverzekeraar. Zorgelijk, want de wachtlijsten in de ggz lopen alsmaar op. In 2023 was gemiddeld de helft van de ggz-aanbieders gecontracteerd, waardoor patiënten die deze vorm van zorg nodig hebben een duurdere restitutiepolis moeten afsluiten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky