Druk van CZ op Co-Med: ‘slapende’ patiënten toch naar zelfstandige praktijk

De huisartsenpraktijk van Co-Med in Oirschot is vanaf 1 april dicht. De commerciële keten wilde ‘slapende patiënten’ – patiënten die zich niet uit zichzelf bij een andere praktijk inschrijven – automatisch overhevelen naar de eigen praktijk in Eindhoven. Maar dit stuitte op weerstand van CZ. De rijtijd van Oirschoit naar Eindhoven is door files op de snelweg namelijk vaak langer da 15 minuten. Dus zette de zorgverzekeraar druk op Co-Med, en met succes. Slapende patiënten gaan toch automatisch naar de nieuwe zelfstandige praktijk Kievit in Co in Oirschot. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Op 1 maart kregen alle duizend patiënten van Co-Med Oirschot een brief met daarin de mededeling dat de praktijk ging sluiten en ze een nieuwe huisarts moesten zoeken. De nieuwe praktijk van Sandra Kievit werd daarin als optie genoemd. Ruim vierhonderd van de duizend patiënten hebben zich daar inmiddels geregistreerd. Wat er niet in de brief en alleen op de website van Co-Med stond, was dat patiënten die geen overstap maakten, automatisch naar de praktijk in Eindhoven zouden moeten.

Extra reistijd

Hier ging CZ tegenin, met name omdat dit flink wat extra reistijd voor patiënten uit Oirschot zou betekenen. Vorige week leek het er nog op dat Co-Med niet zou zwichten, maar inmiddels is toegezegd dat iedereen die niet overstapt automatisch naar Kievit en Co in dezelfde gemeente gaat. Dit was vanaf het begin al de wens van de zorgverzekeraar.

Klacht van Kievit over Co-Med

Huisarts Kievit heeft bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een klacht ingediend over Co-Med. Een assistente van de huisartsenketen vroeg haar om een patiënt met hartklachten te zien. Dat kon, maar de vrouw had last van dusdanig progressieve pijn dat Kievit haar met een ambulance naar het ziekenhuis stuurde. Gelukkig bleek er uiteindelijk niets aan de hand te zijn, maar de huisarts vindt het niet kunnen dat iemand met zulke klachten niet op spoedzorg van Co-Med kan rekenen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky