Casemanagement dementie al voor diagnose vergoed vanuit basispakket

Mensen met dementie krijgen casemanagement vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Op verzoek van Alzheimer Nederland heeft Zorginstituut Nederland duiding gedaan om duidelijkheid te verschaffen over de inzet en vergoeding van casemanagement dementie. De conclusie is dat dit al mag worden ingezet en vergoed vanaf de ‘niet pluis-fase’, wanneer er nog geen diagnose is gesteld, maar zorgverleners wel vermoeden dat iemand dementie heeft. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Er bestaat al langere tijd onduidelijkheid over vaanaf welk moment casemanagement dementie onder verzekerde zorg valt, en of alle onderdelen ervan daarvoor in aanmerking komen. Gevolg is dat casemanagers vaak te laat bij de persoon met dementie aan huis komen. Door deze vorm van hulp tijdig in te zetten, kan iemand langer thuis blijven wonen.

Stabiele situatie nastreven

“Dementie kun je niet stoppen, maar met de inzet van casemanagement kun je wel al in een vroeg stadium met elkaar een stabiele situatie nastreven die niet alleen goed is voor de mens met dementie, maar ook voor alle betrokkenen eromheen. Casemanagement dementie is daarmee een goed voorbeeld van passende zorg”, aldus bestuurslid Karin Timm van het Zorginstituut.

Eén gezicht

Casemanagement wordt straks dus vergoed vanaf de ‘niet pluis-fase’ tot het moment dat iemand naar het verpleeghuis moet. Belangrijk is wel dat het casemanagement door één persoon wordt uitgevoerd, zodat mensen met dementie niets steeds met verschillende gezichten hoeven om te gaan. Zorginstituut Nederland stelt dat iedereen die ‘bevoegd en bekwaam’ is, de rol van casemanager mag vervullen. Dit kan dus een verpleegkundige zijn, maar ook een sociaal werker.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky