'Niet verstandig of wenselijk om rokers hogere zorgpremie te laten betalen'

In een nieuw onderzoek van Nivel worden respondenten gevraagd of zij vinden dat rokers meer zorgpremie moeten betalen dan niet-rokers. Ruim de helft van de Nederlanders staat open voor dat idee. Eva van Erk van Overstappen.nl noemt het ook een logische gedachte, maar vindt het geen goed idee. Dit meldt Overstappen.nl. 

Roken is slecht voor de gezondheid, dus het klinkt vrij logisch dat mensen die ongezond leven meer moeten betalen voor hun zorgpremie dan mensen die een gezondere leefstijl hebben. Een hogere zorgpremie zou dan ook moeten gelden voor mensen die veel suiker binnenkrijgen, alcohol drinken of drugs gebruiken, zegt Van Erk. En dan zijn er nog de praktische bezwaren: hoe weet de verzekeraar of iemand rookt en welke sancties kunnen worden opgelegd als iemand die beweert niet te roken bij de huisarts komt?

Zorgmijding

“Stel buurman Jonas die al 30 jaar een pakje per dag weg paft heeft verzwegen dat hij rookt bij zijn aanvraag, gaan we zijn longkanker dan niet behandelen of alleen niet betalen? Grote kans dat Jonas zich niet meldt bij de huisarts met dat vervelende kuchje als dat financiële consequenties heeft die hij niet kan overzien. En kunnen we wel aantonen dat de ziekte veroorzaakt is door roken?”, aldus Van Erk. Artsen zien het bovendien niet zitten om een melding te doen als iemand ziek is geworden door zijn of haar rookgedrag.

Rookgedrag niet te controleren

Zorgverzekeraars kunnen ook niet gevraagd worden om te controleren of iemand rookt. Ieder overstapseizoen zijn er miljoenen mensen die wisselen van zorgverzekeraar. Dan zijn er ook nog mensen die stoppen met roken. Het is simpelweg niet te doen om het rookgedrag van alle volwassen Nederlanders te controleren, zegt de zorgexpert. Zij is dan ook voor een belasting op sigaretten, suiker en alcohol. En het stimuleren van gezond gedrag, bijvoorbeeld door effectieve leefstijlprogramma’s te vergoeden. “Belonen werkt beter dan beboeten.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky