Bron: Maastricht UMC+

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft het Maastricht UMC+ toestemming om het St. Jans Gasthuis in Weert (SJG Weert) over te nemen. Patiënten in Limburg behouden voldoende keuzemogelijkheden en de overname lijkt geen negatieve gevolgen te hebben voor zorgverzekeraars of omliggende ziekenhuizen. Dit meldt ACM.

Maastricht UMC+ is een academisch ziekenhuis dat basiszorg en complexe zorg levert, terwijl er in het streekziekenhuis SJG Weert vooral basiszorg wordt geleverd. Volgens ACM hebben de ziekenhuizen verschillende werkgebieden op het gebied van basiszorg. Patiënten uit Midden-Limburg die basiszorg nodig hebben komen bij het St. Jans Gasthuis terecht en patiënten uit Zuid-Limburg komen bij het Maastricht UMC+ voor basiszorg. Er is slechts zeer beperkte overlap in de werkgebieden op het vlak complexe zorg. Ook zijn er in de regio meerdere andere zorgaanbieders, waardoor patiënten voldoende keuzevrijheid hebben en houden.

Onderhandelingspositie zorgverzekeraars

De ACM heeft onderzocht wat de overname met de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars doet en of het Maastricht UMC+ een machtspositie krijgt tegenover zorgverzekeraars. Verzekerden kunnen te maken krijgen met prijsverhogingen als een zorgverzekeraar een zwakkere onderhandelingspositie krijgt. Maar uit onderzoek blijkt dat de positie van zorgverzekeraars niet verslechtert als gevolg van de overname.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Maastricht UMC+