CZ heeft twijfels bij onderzoek NZa en ACM naar zorgverzekeringsmarkt

Uit recent onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat mensen het lastig vinden om het overzicht van zorgverzekeringen uit te pluizen. In 2023 had 61 procent zelfs gemiddeld 103 euro per jaar kunnen besparen op hun zorgpremie. Zij hadden een basisverzekering waarvoor een (bijna) gelijk, maar goedkoper alternatief bestaat. Zorgverzekeraar CZ laat in een schriftelijke verklaring weten twijfels te hebben bij het onderzoek. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Volgens de verzekeraar hebben de NZa en ACM vooral gekeken naar het aanbod van natura- en restitutiepolissen en naar de zorgpremies, maar andere zaken zoals jongerenpolissen en manieren van dienstverlening zijn buiten beschouwing gebleven.

Marktwerking

CZ vindt niet dat zorgverzekeraars aan de bak moeten, maar er werk klaarligt voor de toezichthouders. “Het rapport signaleert vooral zaken die voortkomen uit de marktwerking waarop het zorgverzekeringsstelsel is gebaseerd. Kortom hoe het gereld is in Nederland”, aldus CZ. Toezichthouders kunnen hierop ingrijpen, zorgverzekeraars hebben hier veel minder mogelijkheden voor.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky