Huisartsenketen Co-Med verplicht om patiëntendossiers te delen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eist van huisartsenketen Co-Med dat het zo snel mogelijk patiëntendossiers deelt met huisartsen die de zorg via de alternatieve oplossing van de zorgverzekeraars bieden. Om dit af te dwingen legt de inspectie een bevel op. Dit meldt IGJ.

Zorgverzekeraars Menzis, VGZ, CZ en Zilveren Kruis hebben deze week definitief hun contract met Co-Med stopgezet. De meeste gedupeerde patiënten kunnen nu bij online huisartsenpraktijk Arene terecht. Voor sommige locaties is een ander alternatief bedacht. Om goede zorg te kunnen verlenen hebben de vervangende huisarts dossiers van patiënten nodig. Zorgverzekeraars hebben Co-Med gevraagd om dit te regelen, maar dit blijkt niet of onvoldoende te zijn gebeurd.

Acuut gevaar

Ondanks het ontbreken van de dossiers kunnen patiënten gewoon huisartsenzorg ontvangen, maar het niet kunnen inzien van dossiers kan wel leiden tot acuut gevaar voor de veiligheid. Daarom heeft de IGJ Co-Med maandagmiddag een bevel opgelegd. Zorgaanbieders die de Co-Med-patiënten (tijdelijk) hebben overgenomen, moeten binnen 24 uur digitale inzage hebben in de dossiers. Ook moeten deze op verzoek van patiënten of de nieuwe zorgaanbieders worden overgedragen. Co-Med wordt ook verplicht om alle binnenkomende patiëntenpost te verwerken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky