Logo_certificaat

ReumaNederland heeft dinsdag 27 juni het certificaat ’Research Centre of Excellence’ uitgereikt aan het onderzoek van Orthopedie én Reumatologie vanwege hun vernieuwend onderzoek naar het behoud van gewrichten en gepersonaliseerde zorg bij reumatische aandoeningen.

Deze erkenning is een mooie opsteker voor de onderzoekers van Orthopedie, die al sinds 2006 subsidies ontvangen voor hun onderzoeksinspanningen. Het langlopende onderzoeksprogramma van Orthopedie heeft als doel gewrichtsbehoud bij kraakbeenschade en artrose en is gericht op diagnostiek en behandeling. “We willen kunnen voorspellen of het kraakbeen in een kniegewricht reageert op een behandeling, zodat we in de toekomst gerichter kunnen behandelen. Daarnaast onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat de cellen in het kniegewricht eiwitten kunnen produceren. Omdat we denken dat goede en voldoende eiwitproductie een rol speelt bij de gezondheid van het gewricht,” aldus prof. dr. Tim Welting, hoogleraar moleculaire kraakbeenbiologie en vakgroepvoorzitter Orthopedie.

Trots op subsidie

Ook onderzoekers van Reumatologie zijn erg trots op het verkrijgen van de subsidie en de titel ‘Research Centre of Excellence’. Prof. dr. Annelies Boonen, hoogleraar reumatologie en hoofd van de onderafdeling Reumatologie vertelt: “De kennis over oorzaken en behandelmogelijkheden van reumatische ziekten is enorm gegroeid. Toch kunnen nog steeds niet alle mensen met reumatische aandoeningen deelnemen in de samenleving zoals ze dat willen. Naast ziektekenmerken spelen ook  persoonlijke- en omgevingsfactoren, ook wel contextuele factoren genoemd, van de patiënt hierin een belangrijke rol. Het ontbreekt op dit moment aan kennis over hoe we deze contextuele factoren kunnen meenemen in de behandeling van reumatische ziekten. Wanneer men hiermee geen rekening houdt, kan dit leiden tot over- maar ook onderbehandeling.”

Out of the box-denken

Welting: “We zijn vereerd dat ReumaNederland ons werk erkent met het predicaat ‘Research Centre of Excellence’ en ons een subsidie verstrekt voor de komende vijf jaar. Het is voor ons een stimulans om out of the box te denken en door te gaan met het onderzoek naar baanbrekende oplossingen voor het behoud van gewrichten.” Boonen kan dit alleen maar beamen: “Ons onderzoek zal bijdragen aan betere en gelijkwaardigere zorg voor al onze patiënten.” “En dat is waar wij het voor doen: samen impact maken op het leven van mensen met een orthopedische en reumatische aandoening”, sluiten ze af.

 

Lees verder