Week 12: mondkapjesdeal, noodoproep en booster voor 60-plussers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder andere overgeslagen tandartscontrole, hoog ziekteverzuim, mondkapjesdeal en de tweede booster voor 60-plussers in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: meer peuters sloegen de tandartscontrole over in 2020

De groep kinderen die niet voor controle op bezoek is gewest bij de tandarts is gegroeid in coronajaar 2020. Kinderen die niet aan gaatjes worden behandeld, kunnen daardoor later diabetes, long-, hart- en vaatziekten of reuma krijgen. Ook hebben zij een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties.

Dinsdag: ziekteverzuim begin dit jaar hoogste in vier jaar

Het aantal ziektemeldingen is aan het begin van dit jaar fors toegenomen. In de eerste twee maanden van 2022 ging het om 10.608 meldingen. Dat waren er een jaar eerder 4946. Waar dat verschil vermoedelijk vandaan komt, lees je hier.

Woensdag: De Jonge speelde wel degelijk rol in mondkapjesdeal Van Lienden

Hoewel de inkoop van beschermingsmiddelen destijds niet in het takenpakket van voormalig zorgminister Hugo de Jonge zat, had hij een actief aandeel in de mondkapjesdeal van mede-CDA’er Sywert van Lienden. Wil je weten wat er in zijn appje over Van Lienden stond?

Donderdag: Spaarne Gasthuis stuurt noodoproep naar alle medewerkers

Via een massa-sms zijn alle medewerkers van het Spaarne Gasthuis in Haarlem gevraagd om in te vallen. Het ziekenhuis kampte afgelopen weekend met zo’n hoog ziekteverzuim, dat het een noodoproep deed.

Vrijdag: ‘Snel tweede booster beschikbaar voor 60- tot en met 69-jarigen’

De Gezondheidsraad adviseert om een tweede boostervaccinatie beschikbaar te stellen voor mensen van 60 tot en met 69 jaar die dat willen. Voor de rest van de volwassenen is zo’n revaccinatie nu niet nodig volgens de raad.

Door: Nationale Zorggids