Hamer rechtzaak

CULEMBORG (Novum) - Een 66-jarige man uit Culemborg moet vijfduizend euro storten in een schadefonds voor het seksueel misbruiken van een verstandelijk gehandicapte man. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Omdat de rechtszaak vier jaar duurde hoeft hij niet de cel in. De man krijgt wel een voorwaardelijke celstraf van acht maanden.

De Culemborger had zijn slachtoffer ontmoet in de sportschool. Uiteindelijk hadden ze in 2006 meerdere keren seks. Volgens de rechtbank heeft hij misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van de man. Dat hij niet geweten zou hebben dat de man verstandelijk gehandicapt is, geloven de rechters niet.

Al in mei 2007 werd de man als verdachte aangemerkt. De eerste zitting vond bijna vier jaar geleden plaats. De zaak sleepte zo lang voort omdat het Openbaar Ministerie in eerste instantie niet-ontvankelijk werd verklaard. Het hof en de Hoge Raad dachten daar anders over, waardoor de zaak uiteindelijk nu pas diende.

De man heeft volgens de rechters al die tijd in onzekerheid gezeten en al veel gevolgen ondervonden van het feit dat hij terecht moest staan. Ook weegt in zijn voordeel mee dat hij niet eerder over de schreef ging en aan de rechters vertelde wat er precies is gebeurd.

Hoewel de man er zonder celstraf van afkomt, vinden de rechters een fikse boete wel terecht. Het bedrag dat de man in het schadefonds moet storten is twee keer zo hoog als geëist.