Ouders vrezen dat hun kind met beperking op straat komt te staan

Zorginstelling Cosis gaat de twee woningen in Vries voor acht jongeren tussen de 22 en 35 jaar oud sluiten. Het plan was om er nieuwbouw te realiseren, maar corona en ongeschikte alternatieven, gooiden roet in het eten. Nu heeft Cosis besloten de boel op slot te gooien, omdat de woningen niet meer aan de veiligheidsvoorschriften voldoen. Volgens de ouders een klap in hun gezicht, omdat er altijd tegen hen is gezegd dat er nieuwbouw zou komen. “Onze kinderen zijn gewoon een te duur zorgproduct geworden”, aldus een ouder. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Cosis zegt de acht jongeren niet aan hun lot over te laten en nog altijd druk op zoek te zijn naar een passend alternatief, voor sommigen zou dit al zijn gevonden. Maar de ouders geloven er niet meer in. Hun kinderen met ernstig verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen hebben dag en nacht intensieve begeleiding nodig. Ze zijn van mening dat hun kinderen een te duur zorgproduct zijn geworden en dat de verantwoordelijkheid straks bij een andere zorgorganisatie komt te liggen.

Verlies van veiligheid en thuis

Het plan van Cosis is om per 1 december 2024 de woningen in Vries te sluiten. Ouders hebben er een hard hoofd in dat tegen die tijd een passende zorgplek is gevonden. Bovendien is het een doelgroep, veelal bewoners met een ontwikkelingsleeftijd van 0 tot maximaal 3 jaar, die een verhuizing eigenlijk niet aankan. “Ze verliezen hun veiligheid, hun dagbesteding en thuis.” De ouders stappen naar de landelijke Geschillencommissie Zorg omdat ze vinden dat de zorgorganisatie de regels overtreedt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky