24-uurszorginstelling voor mensen met beperking moet professionaliseren

Zorg de Hosthe in Onstwedde moet een flinke professionaliseringsslag maken, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie geeft de 24-uurszorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking daarom een aanwijzing, waaraan het binnen 4 maanden moet voldoen. Tot die tijd zijn nieuwe cliënten niet toegestaan. Dit meldt IGJ.

In 2021, 2022 en voor de laatste keer op 24 oktober 2023 bezocht de inspectie Zorg de Hosthe in Onstwedde. Volgens de IGJ is er onvoldoende inzicht en wil om te leren. Pas als de organisatie professionaliseert, voldoet de instelling aan de normen voor goede zorg. Hiervoor is het nodig om de zorg aan te passen op de zorgbehoeftes van de cliënten, te kijken naar de mogelijkheden van de cliënten en hen daarbij te ondersteunen en professionele afwegingen te maken op basis van risico’s, wensen en behoeften van de cliënten.

Medicatieveiligheid

Ook moet Zorg de Hosthe methodischer werken en dit ook vastleggen in cliëntendossiers. De instelling heeft meer deskundige zorgverleners nodig en er moet een actueel beeld zijn van de kwaliteit van de zorg en dit verbeteren waar nodig. En omdat het medicatiebeleid nu niet voldoet, moet personeel leren medicijnen te geven en bewaren volgens de geldende richtlijnen.

Door: Nationale Zorggids