Celstraf en jeugd-tbs voor vrouw die brand stichtte in eigen kamer Pluryn

Een 20-jarige vrouw die in een zorglocatie van Pluryn bleef en haar eigen kamer in de brand stak, heeft een celstraf van 364 dagen opgelegd gekregen. Ook legt de rechtbank haar een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op, op advies van een psycholoog en psychiater. Dit meldt de Rechtspraak.

Op 21 november 2022 stak de vrouw haar knuffelbeer in de brand, waarna haar bank ook vlam vatte. Ook haar bed, kasten en keukenblok werden uiteindelijk aangetast door vuur of rook. Er waren op het moment van de brand veel mensen in het pand van Pluryn en één persoon belandde erdoor in het ziekenhuis.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De vrouw is volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar en een psychiater die naar ontwikkelingsachterstand, emotioneel jonge leeftijd en haar wil om zicht te ontwikkelen keek, adviseert jeugdstrafrecht. Beiden adviseren een voorwaardelijke PIJ-maatregel, ofwel jeugd-tbs. Reclassering stelt dat een langdurig klinisch traject nodig is en dat een voorwaardelijke PIJ-maatregel niet haalbaar is door de duur ervan en de lange wachttijden voor een passende behandeling in een kliniek.

Behandelkliniek voor jongeren

In detentie heeft de vrouw zich in korte tijd ontwikkeld en aangegeven gemotiveerd te zijn om behandeld te worden. De rechtbank vind het belangrijk dat de vrouw om de meest passende plek wordt behandeld. Daarom legt de rechter toch een PIJ-maatregel om. Twee jaar tijd zou genoeg moeten zijn om haar verantwoord te laten terugkeren in de samenleving. Ze zit sinds december in een behandelkliniek voor jongeren waar ze onverwacht terecht kon en haar behandeling kan voortzetten. De gevangenisstraf die ze opgelegd heeft gekregen, heeft ze in voorarrest al uitgezeten. De vrouw hoeft dus niet terug de cel in.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky