Robert M., gevolgen ouders, zedenmisbruik, posttraumatische stress

AMSTERDAM (Novum) - De ouders van de kinderen die werden misbruikt door Robert M. zijn zelf ook slachtoffer van zijn daden. Dat zei een kinderarts die dinsdag optrad als getuige in het hoger beroep van de Amsterdamse zedenzaak. "Trauma van het kind is per definitie trauma van de ouders." Behandeling van de ouders is volgens haar essentieel.

De uitspraken van kinderarts Noor Landsmeer lijken een steun in de rug voor de ouders de slachtoffers van M. De rechtbank bepaalde vorig jaar dat de ouders van de zeer jonge slachtoffers van M. niet zelf als slachtoffer kunnen worden gezien.

Landsmeer noemde de spanning bij de ouders 'gigantisch' en sprak over de chronische stress en de continue herbeleving die ouders na de ontdekking van het misbruik doormaken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens haar dat een grote meerderheid van ouders wier kind seksueel is misbruikt na een aantal jaar verschijnselen van een posttraumatische stressstoornis vertoont.

Ook de foto's en video's die M. van de kinderen maakte en vervolgens verspreidde kunnen klachten veroorzaken. De arts sprak in dat verband van 'levenslang misbruik', aangezien het materiaal niet van internet te krijgen is.

Bij het hof spreken dinsdag in totaal drie getuigen over de gevolgen van het seksueel misbruik. Daarbij staan met name de gevolgen voor de ouders van de misbruikte kinderen centraal. Bij de rechtbank werd vooral gesproken over de gevolgen voor de kinderen.

De 29-jarige M. staat in hoger beroep terecht voor het seksueel misbruiken van 67 zeer jonge kinderen op kinderdagverblijven in Amsterdam, op oppasadressen en bij hem thuis. Voor het misbruik werd hij vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging.