Logo_ggz_nederland_logo

Ook na de decentralisatie van de langdurige zorg moeten mensen met zeer zware GGZ-problematiek toegang blijven houden tot de AWBZ. Hiervoor pleiten het Landelijk Platform GGZ en belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget Per Saldo, in een brandbrief aan staatssecretaris van Sociale Zaken Martin van Rijn. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

De organisaties stellen dat gemeenten onvoldoende kennis hebben van de GGZ. 'Gezien onze huidige ervaringen met gemeenten hebben wij onvoldoende vertrouwen dat zij de kennis en affiniteit hebben om deze taak uit te voeren', schrijven ze aan de staatssecretaris.

De organisaties spreken van een dreiging aan onderschatting. 'Gemeenten kunnen in het algemeen de problematiek en de reikwijdte voor naasten en de omgeving onvoldoende inschatten'.

De lijst met voorwaarden die de organisaties stellen aan van Rijn is lang. Zo moet de staatssecretaris waarborgen dat genoemde kennis en vaardigheden bij gemeenten regelmatig getoetst worden. Ook moet hij er voor zorgen dat de samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders meer verplichtend wordt en moet hij de prikkels wegnemen die bij gemeenten of zorgverzekeraars tot afwentelgedrag kunnen leiden.

De organisaties willen met de staatssecretaris in gesprek blijven, maar sluiten acties om de overheveling naar Zvw en Wmo (gedeeltelijk) te voorkomen niet uit.

© Nationale Zorggids