Normal_jeugd_blij_vrolijk_springen

Psychische klachten kunnen verminderd worden met positief psychologische interventies. Deze interventies zijn daarnaast effectief in het bevorderen van welbevinden. Welbevinden heeft weer een positief effect op lichamelijk functioneren en herstel na ziekte. Dit concludeert Linda Bolier wetenschappelijk medewerker bij het programma Publieke Geestelijke Gezondheid van het Trimbos-instituut, zo meldt GGZ Nieuws. 

Positief psychologische interventies zijn interventies die zich richten op het versterken van welbevinden en veerkracht. Bolier onderzocht de waarde van positieve psychologie voor de preventieve geestelijke gezondheidszorg. In de GGZ wordt momenteel vooral gewerkt aan het tegengaan van klachten en pathologie. Positieve psychologie is van waarde als aanvulling op dit behandelaanbod. Volgens Bolier bieden bijvoorbeeld online positief psychologische interventies aanknopingspunten waarmee grote groepen mensen bereikt en gemotiveerd kunnen worden. 
 
In haar studie analyseerde Bolier ook de relatie tussen welbevinden en lichamelijk functioneren bij ziekte. De resultaten zijn positief. Hetzelfde geldt voor de effecten van de programma’s op het gebied van positieve psychologie die reeds ontwikkeld zijn. Vervolgens bekeek de onderzoekster de effectiviteit van de online interventie Psyfit.nl. Mensen kunnen met dit tool hun mentale conditie trainen via een zestal principes, zoals het richting geven aan je leven, het stimuleren van positieve emoties en het leven in het hier en nu. De interventie, zo concludeert Bolier, is effectief in het verhogen van een gevoel van welbevinden en vitaliteit op de korte termijn. Op de lange en de korte termijn verminderden daarnaast angstklachten en depressieve klachten bij de deelnemers. 
 
© Nationale Zorggids