Normal_leger_des_heils

50 procent van de mensen in de noodopvang van het Leger des Heils heeft eigenlijk reguliere zorg nodig vanwege een psychiatrische stoornis. Dit blijkt uit eigen onderzoek van het Leger des Heils.

Vanwege het toenemende aantal geweldsincidenten heeft het Leger des Heils nader onderzoek gedaan naar de achtergrond van de mensen in de noodopvang. Hieruit blijkt dat de helft van hen eigenlijk psychiatrische behandeling nodig heeft en beschermd zou moeten wonen. Hiervoor zouden meer plekken in beschermd wonen beschikbaar moeten komen.
 
Tegelijkertijd wordt het aantal plaatsen in beschermd wonen teruggebracht en moeten mensen thuis extra begeleid worden. Het nieuwe zorgsysteem gaat uit van zelfredzaamheid, maar juist voor deze doelgroep is dit te hoog gegrepen. Zo vallen ze tussen wal en schip, aldus het Leger des Heils. 
 
GGZ Nederland signaleert hetzelfde als het Leger des Heils. Er is inmiddels een team opgericht met verschillende betrokken partijen om passende zorg te vinden voor mensen met psychiatrische problemen. Binnenkort wordt een rapport over de toekomst van beschermd wonen gepubliceerd.
 
© Nationale Zorggids