Normal_euro_geld_betalen__4_

Geestelijke gezondheidsinstellingen behandelen steeds minder cliënten. Toch hebben ze in 2014 hun financiële resultaat verbeterd door flink te bezuinigen, blijkt uit een analyse van tweehonderd jaarverslagen. Vermoedelijk hangt de afname van het aantal cliënten samen met de afbouw van het aantal bedden en het overheidsbeleid om minder patiënten in de gespecialiseerde ggz te helpen. Dit meldt Zorgvisie. 

In 2014 is het aantal ggz-cliënten met 12,4 procent gedaald, zo blijkt uit het vergelijkend onderzoek van Intrakoop en Verstegen accountants. Waar er begin dat jaar nog 502.000 cliënten behandeld werden, waren er aan het eind van datzelfde jaar nog 440.000 cliënten in behandeling. De daling in het aantal patiënten heeft geleid tot 2,1 procent minder opbrengsten. Toch zijn de instellingen erin geslaagd om het algehele financiële resultaat te verbeteren door flink te bezuinigen in de uitgaven. De uitgaven zijn met 2,5 procent gedaald. Het aantal investeringen is met 38 procent afgenomen en er is ook bezuinigd op administratie, communicatie, accountants en externe advisering.

De accountants die de analyse uitvoerden maken zich ondanks de positieve financiële cijfers toch zorgen over de financierbaarheid van de ggz. Ggz-instellingen staan constant onder financiële druk door  bezuinigingen, beddenafbouw, overheveling van patiënten naar de basis-ggz en de veranderingen in de jeugdzorg.

©Nationale Zorggids