Normal_verslavende_nicotinezakjes__snus__onverminderd_populair_ondanks_verbod

Hoewel de verkoop van snus sinds november 2021 verboden is, worden deze nicotinezakjes nog steeds veel gebruikt door jongeren. Deze zakjes stoppen ze tussen hun tandvlees en bovenlip en nemen zo nicotine op. Dit meldt NOS. 

Dat snus vaak wordt gebruikt, blijkt uit een vragenlijst van NOS Stories op Instagram en TikTok. Van de ruim 38.000 deelnemers zegt 25 procent snus weleens te gebruiken. Ze denken dat het minder gezondheidsrisico’s veroorzaakt dan het roken van sigaretten, maar dat is volgens het Trimbos-instituut niet waar.

Hartkloppingen

Gebruikers van snus kunnen last krijgen van hartkloppingen en duizeligheid. Ook zitten er in de nicotinezakjes kankerverwekkende stoffen en is het vanwege de nicotine alsnog verslavend. Sinds november mogen deze zakjes met meer dan 0,035mg nicotine niet meer verkocht worden in Nederland. Toch verkopen webshops, avondwinkels en tabaksspeciaalzaken het product nog steeds. Ook bieden minderjarigen het via Snapchat en Telegram aan.

“Stop ermee. Het mag niet, het is al verboden”, is de oproep van staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. Hij is bezig met een wetswijziging waardoor snus niet meer onder de Warenwet valt,maar onder de Tabaks- en Rookwarenwet. Zo wordt het makkelijker om het verkoopverbod te handhaven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky