Gewonden steekpartij tbs-kliniek Balkbrug uit ziekenhuis

De twee medewerkers die zaterdag gewond raakten bij het steekincident in tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug (Overijssel) en naar het ziekenhuis werden gebracht, zijn allebei weer thuis. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag. In de kliniek stak een patiënt in op de personeelsleden. Een vrouwelijke medewerker overleed, twee andere vrouwelijke personeelsleden raakten gewond.

Na het incident sloot de dader zich op in een aparte ruimte en probeerde daar brand te stichten. Het vuur werd door de sprinklers snel gedoofd. De dader heeft zich daarna in diezelfde ruimte van het leven beroofd met het mes waarmee hij de medewerkers had aangevallen. Over het motief is nog niets bekendgemaakt.

De impact van de gebeurtenis is enorm, geeft Hanny van Geffen, algemeen directeur van Veldzicht, aan. "Onze zorg gaat nu uit naar onze collega’s en patiënten. Wij zijn allen aangedaan door hetgeen is gebeurd. Wij proberen met elkaar deze vreselijke gebeurtenis een plek te geven. Hiervoor is professionele begeleiding beschikbaar." Maandagochtend was er een emotionele en drukbezochte bijeenkomst voor het personeel van Veldzicht.

Strafrechtelijk onderzoek

In de kliniek, officieel Centrum voor Transculturele Psychiatrie genaamd, verblijven onder meer gedetineerden met een psychiatrische aandoening. Veel van hen hebben een niet-Nederlandse culturele achtergrond.

Het OM liet maandag weten dat er strafrechtelijk onderzoek volgt naar het fatale steekincident. Omdat de verdachte is overleden, zal het onderzoek niet leiden tot een strafzaak. Ook de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen onderzoek.

Door: ANP