Dag van de Mentale Gezondheid: dit zijn de activiteiten

Ieder jaar op 10 oktober is het de Dag van de Mentale Gezondheid, ofwel World Mental Health Day. In Nederland heette dit voorheen Dag van de Psychische Gezondheid. Hoe dan ook, een belangrijke dag waarop er extra aandacht is voor de psychische gezondheid van de Nederlander. Organisaties organiseren allerlei activiteiten. Zo heeft MIND de #OpenUp-campagne en het MIND Festival en organiseert de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht een workshop zelfzorg, speedcoaching en een lunchwandeling. Wij zetten een aantal activiteiten voor je op een rij.

#OpenUp

De #OpenUp campagne wordt al sinds 2017 georganiseerd door MIND, in samenwerking met Human en 3FM. Tijdens de campagneweek van 2 tot en met 10 oktober roept met name jongeren op om te praten over psychische problemen. De organisaties hopen dat scholen, zorginstellingen en bedrijven het taboe op psychische klachten willen helpen doorbreken.

MIND Festival

Op de Dag van de Mentale Gezondheid is het MIND Festival voor alle leden en vrijwilligers van MIND Platform. Er is een festivalterrein met stands, meet ups, ontmoetingsplekken, muziek, theater en workshops.

Qi gong

In Dronten organiseert cultureel centrum De Meerpaal samen met WachtVerzachter een les Qi gong. Een activiteit die deel uitmaakt van de Chinese leer en de mentale gezondheid verbetert. Ook staat er een workshop smoothie maken op het programma.

Workshops De Fitte Medewerker

De Fitte Medewerker organiseert workshops ‘Bewegen op het werk’ en Mentale Veerkracht’, en biedt organisaties de mogelijkheid om hun medewerkers een stoelmassage te ondergaan.

Thema-avond ‘Jouw rol als naaste in de driehoek?’

ZwolleDoet! organiseert samen met Ypsilon de thema-avond ‘Jouw rol als naaste in de driehoek?'. Tijdens deze avond gaan deelnemers in gesprek over naasten met een psychische kwetsbaarheid. En wat hun rol is in de driehoek naaste-zorgverlener-cliënt.

Speedcoaching Universiteit Utrecht

De universiteit Utrecht organiseert de workshop Speedoaching voor alle studenten van de Faculteit Geneeskunde en Graduate School of Life Sciences. Studenten kunnen in een sessie van 30 minuten met een coach praten over wat hen beizghoudt en wat hen in de weg staat bij (mentaal) welbevinden. Ook zonder specifieke vraag kunnen studenten er vandaag terecht.

Dit is slechts een kleine greep van de activiteiten. Benieuwd naar wat organisaties bij jou in de buurt doen? Bezoek dan hun websites of neem contact met ze op!