Twee interim-bestuurders Vigo Groep gaan schoon schip maken

Paul de Bot en John Kauffeld zijn door de raad van toezicht van Vigo Groep aangesteld als interim-bestuurders. Zij moeten schoon schip maken na alle chaos die is ontstaan door de opgestapte raad van bestuur, bestaande uit Jolande Tijhuis, Michiel Heerkens en Wishal Sewbalak. Dit meldt Skipr. 

Medio december stapte de voltallige raad van bestuur van Vigo Groep af, nadat er onrust was ontstaan over schijn van belangenverstrengeling, hoge werkdruk en miljoenenverlies. Paul de Bot is bij GGZ Friesland interim-bestuurder geweest en was ook bestuurder bij Parnassia. Kauffeld was 14 jaar lang bestuurder bij ouderenzorginstelling Espria en zat daarna ook in de raad van bestuur van WilgaerdenLeekerweideGroep en Coloriet.

Miljoenenverlies

Voor 2023 is een verlies verwacht van 8,7 miljoen euro. Tegelijkertijd investeerde opgestapte bestuurder Jolande Tijhuis miljoenen euro’s in een project van een van haar adviseurs. Afgelopen mei ging ze nog met directieleden, bestuurders en haar adviseur Batian Nieuwerth op ‘workation’ op Ibiza. Naast hier en daar vergaderen, genoten ze ook flink van het eiland door er goed te eten, zwemmen en te ontspannen. De kosten van 20.000 euro kwamen op rekening van Vigo Groep.

Belangenverstrengeling

Haar adviseur kreeg met zijn twee bedrijven zeker 6,4 miljoen euro van de aanbieder van jeugdzorg, ggz en forensische zorg in het zuiden en oosten van Nederland. Nieuwerth is zakelijk rechterhand van Tijhuis, maar ze hebben ook innige persoonlijke banden. Ze zijn bijvoorbeeld samen eigenaar van een appartement in Amsterdam en de dochter van Tijhuis is algemeen directeur bij een van Nieuwerth’s bedrijven. Hij heeft op persoonlijke titel honderdduizenden euro’s gedeclareerd voor advieswerk.

Nadat al dit nieuws bekend werd, zat er voor de voltallige raad van bestuur niets anders op dan op te stappen. Er komt een extern onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van de bestuurscrisis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky