‘Mantelzorgverlof niet altijd oplossing voor verstoorde werk-privébalans’

Psychische klachten zijn steeds vaker de oorzaak van ziekteverzuim. Een verstoorde werk-privébalans daarin een grote rol spelen. Meer mensen moeten bijvoorbeeld voor hun ziekte partner of ouder zorgen. Zij kunnen mantelzorgverlof opnemen, maar dat is volgens Alzheimer Nederland niet altijd en niet voor iedereen de oplossing. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Mantelzorgverlof is een deel van de oplossing, denkt Alzheimer Nederland. Soms moet iemand jarenlang voor een naaste zorg náást een fulltime baan. Het leven is door deze combinatie zwaar, maar tegelijkertijd ervaren mantelzorgers hun werk als een goede afleiding. Mantelzorgverlof kan voor sommigen werken, maar is slechts een klein onderdeel van de oplossing, stelt de organisatie.

Betere ondersteuning door werkgevers 

Alzheimer Nederland wil dat werkgevers hun werknemers die hun familielid met dementie verzorgen, beter ondersteunen. Alleen met betere ondersteuning kunnen zij hun werk kunnen blijven uitvoeren. Mantelzorgers zouden op de werkvloer (h)erkend moeten worden, begeleiding moeten krijgen en de mogelijkheid moeten krijgen om hun werktijden flexibeler in te delen. Een casemanager dementie kan er daarnaast volgens Alzheimer Nederland zijn voor adviezen en emotionele begeleiding en als aanspreekpunt om de druk te verlichten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky