Nieuwe Hey, het is oké-campagne tijdens Week van de Mentale Gezondheid

Van 3 tot en met 8 juni is het de Week van de Mentale Gezondheid. In het kader daarvan start het ministerie van Volksgezondheid met een nieuwe Hey, het is oké-campagne. De campagne focust zich dit keer op het gesprek. Veel jongeren vinden het nog altijd lastig om over hun mentale gezondheid te praten. Daarom zijn er nu posters, online video’s en samenwerkingen met influencers en podcastmakers waarmee jongeren handvatten krijgen om een gesprek over mentale gezondheid op te starten en te vergemakkelijken. Dit meldt Rijksoverheid.

De campagne is bedoeld voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar. Ruim 62 procent van de mentale aandoeningen begint namelijk voor de leeftijd van 25 jaar. Veel jongeren voelen zich daarnaast eenzaam: 27 procent heeft aangegeven zich sterk eenzaam te voelen en weinig of geen vrienden te hebben. De campagne stelt eenzaamheid en prestatiedruk centraal.

Praten in beweging

Praten helpt en is soms makkelijker als je in beweging bent, zo luidt de boodschap van de campagne. Zo kan het helpen om het gesprek aan te gaan tijdens een potje voetbal onder elkaar of om een rondje te lopen. Op www.heyhetisoke.nl zijn ervaringsverhalen en gesprekstips te vinden. Influencers vertellen op de pagina over hun ervaringen met mentale gezondheid en erover praten.

De nieuwste campagne loopt tot en met 28 juli 2024.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky