Normal_peuter-eten-kind

Als ouders bepaalde eetreacties herkennen in hun peuter, kan de kans op overgewicht verminderd worden. Dat blijkt uit onderzoek van University College London waaraan zo'n 2200 kinderen deelnamen. De oplettendheid van ouders speelt volgens de onderzoekers een grote rol in de ontwikkeling van overgewicht op latere leeftijd. Dit meldt Vakblad Vroeg.

In het onderzoek is gekeken naar twee belangrijke eetreacties van peuters. De eerste reactie is die op het zien en ruiken van eten, de tweede is luisteren naar het interne signaal van verzadiging. Beide hebben effect op het eetgedrag van kinderen, wat de kans op overgewicht op latere leeftijd kan vergroten.

Kinderen die niet luisterden naar hun interne signaal van verzadiging, aten op vaste eetmomenten meer calorieën. De peuters die eten zien en ruiken, hebben tussen vaste eetmomenten meer gegeten. Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk dat ouders deze eetreacties in hun eigen kind herkennen om zo problemen in de toekomst te voorkomen.

Alle kinderen die deelnamen aan het onderzoek zijn tweelingen. De ouders hebben voor drie dagen een eetdagboek bijgehouden van hun kinderen van 21 maanden oud. Volgens Hayley Syrad van University College London hebben sommige ouders belang bij meer persoonlijk advies. Dit zou de kans kunnen verkleinen dat hun kind gaat over-eten.

© Nationale Zorggids