Normal_voetbal_kinderen__compfight_

In 2016 werden 121.000 sportblessures op een Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH) behandeld, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Opvallend is dat meer dan de helft van de geblesseerde sporters in de leeftijd van 4 tot 18 jaar is. De belangrijkste oorzaak van de blessures, in elke leeftijdscategorie, is vallen; van hoogte, door een sprong, struikelen of zwikken. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat letsel door vallen significant kan verminderen door te leren vallen. Dat meldt VeiligheidNL. 

Vallen is ook bij jongeren de belangrijkste oorzaak van blessures. Bijna 60 procent van de geblesseerde sporters in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, raakte geblesseerd door een val, ten opzichte van 23 procent door contact met een object en 12 procent door lichamelijk contact. Blessures door vallen komen in bijna alle sporttakken voor, zoals voetbal, paardrijden, hockey of tijdens de gymles.

Een val hoeft echter niet direct tot letsel en een behandeling op de SEH-afdeling te leiden. Want vallen kun je ook leren, zegt VeiligheidNL. De blessures waar jongeren tot 18 jaar het vaakst aan werden behandeld, waren fracturen aan de pols, hand en vingers; lichaamsdelen waarmee kinderen geneigd zijn een val op te vangen. Door ze te leren vallen, kunnen de gevolgen beperkt worden.

Voor basisschoolleerlingen is daarom het lespakket Vallen is ook een Sport ontwikkeld. Onderzoek toont aan dat dit lespakket zorgt voor een halvering van het risico op valletsels bij kinderen. Bijkomend voordeel is dat leren vallen meer doet dan alleen letsel voorkomen. Kinderen krijgen er zelfvertrouwen van en worden minder angstig. Hierdoor durven ze meer te ondernemen en vinden ze bewegen weer leuk, wat weer goed is voor hun motorische ontwikkeling.

Door: Redactie Nationale Zorggids