Onnodig veel ouderen zonder acute medische noodzaak op SEH

De spoedeisende hulp vangt te veel ouderen zonder acute medische noodzaak op. Hierdoor dreigt de zorg, die volgens artsen al middenin een infarct zit, niet meer voor iedereen toegankelijk te worden. In het Amphia Ziekenhuis in Breda is het nu al zo dat patiënten een tijdje op de gang moeten liggen voordat er plek is op de afdeling. Dit meldt BN de stem. 

Niet alleen in het Amphia is de situatie onstabiel, alle ziekenhuizen in ons land ervaren toenemende druk op de spoedzorg. Dit heeft deels te maken met het groeiende aantal ouderen dat op de SEH terecht komt, zonder dat ze acute medische zorg nodig hebben. Het probleem is vooral dat er voor hen geen alternatief is.

Afvoerputje van de zorg

Een ziekenhuis is voor een kwetsbare oudere helemaal geen veilige plek. Ze hebben er een verhoogd risico op long- en blaasontstekingen door alle infecties die er rondwaren. “Eigenlijk is de SEH, oneerbiedig gezegd, het afvoerputje van het ziekenhuis geworden”, zegt klinisch psychiater Dominique de Lange. Ze weet dat het negatief klinkt, maar stelt de SEH als symbool voor alles wat in de zorg vastloopt.

Ongeveer 20 procent van alle spoedzorgpatiënten is 75-plusser. In 2040 zal dit percentage naar verwachting stijgen naar 25 procent. 10 tot 25 procent van de ouderen komt binnen een maand na het eerste bezoek onverwacht voor een herhaalbezoek naar de SEH. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky