Zuyderland concentreert intensive care en uitgebreide SEH in Geleen

Het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen neemt op termijn afscheid van de afdeling intensive care (ic). Deze vorm van zorg zal in de toekomst alleen nog in Geleen worden geboden. Ook zal dit de enige locatie met een afdeling verloskunde en uitgebreide spoedeisende hulp (SEH). Dit meldt L1Nieuws. 

Waarom heeft de regietafel uiteindelijk gekozen voor Geleen als hoofdlocatie voor deze afdelingen? Omdat dit plan 200 miljoen euro minder kost dan als alles in Heerlen geconcentreerd zou worden. Wel blijft de locatie in Heerlen open voor minder complexe spoedzorg overdag en ’s nachts. Als hier hoogcomplexe zorg zou worden geboden, zou Geleen kampen met 45.000 vierkante meter leegstand waar geen alternatieve invulling voor is.

Situatie verandert voor meeste patiënt niet

In Heerlen en Geleen blijft een beddenhuis beschikbaar voor reguliere opname van patiënten. Ook zijn er op beide plekken dagelijkse spreekuren door specialisten en kunnen patiënten op ieder locatie terecht voor operaties en poliklinische ingrepen. Volgens het bestuur blijft de situatie voor 85 procent van de patiënten ongewijzigd, omdat zij nu ook al van allebei de vestigingen gebruikmaken. Het beddenhuis in Heerlen krimpt overigens wel flink: van 568 naar ongeveer 110 bedden. Wel komt daar een nieuwe afdeling met 30 bedden voor kwetsbare oudere met acute medische problemen.

Zorgverzekeraar en financier CZ en de directie van Zuyderland zullen het advies van regietafel overnemen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky